Acne och finnar

Acne som i vardagligt tal oftast refereras till som finnar är en egentligen en typ av inflammation som blir så utbuktningar ur hyn och som ofta också är enkla att peta bort genom att trycka på dem. Det är bakterier som är själva anledningen till att en inflammation uppstår och därmed också en finne “ något som kan förebyggas.

Ett vanligt missförstånd är att acne och finnas ofta drabbar personer som har en dålig ansiktshygien och som helt enkelt tvättar sig alldeles för sällan i ansiktet alternativt är i miljöer där dessa inflammationer lättare uppstår. Det finns inga bevis för att finnas och acne uppstår på någon form av yttre påverkan (mer än de naturliga bakterier som finns i ansiktet). Anledningen till att man får finnar har ofta att göra med att man ärvt anlag från någon av sina föräldrar. Man kan ha en förälder som aldrig haft en enda finne i hela sitt liv medan den andre föräldern haft något större problem med det och därmed få finnar.
En annan faktor till att finnar uppstår kan vara att vissa mediciner och behandlande läkemedel innehåller ämnen som gör att finnar uppstår “ detta kan dock ofta förhindras på olika sätt, bland annat genom salvor och liknande. Det finns idag inga belägg för att finnar och acne skulle kunna uppstå genom en viss kost “ något som också ofta är ett missförstånd.Hur tar man bort acne och finnar?

Om man vill försöka få bort de finnar och den acne man idag har så finns det flera sätt att gå tillväga. Delvis så kan man se till att inte använda krämer i ansiktet som är onödigt feta “ något som kan skapa den irritation som leder till inflammation av bakterier och därmed finnar och acne. Man kan också ibland skölja av ansiktet med vatten och eventuellt också en tvål (som inte är för stark och irriterade) för att hålla sig på den säkra sidan.

Är det så att man omedelbart vill få bort finnar och acne så ska man undvika (inte ens i undantagsfall) att klämma finnarna med sina fingrar eller andra redskap. Man irriterar huden bara ytterligare om man förstör finnarna och irriterar dem ännu mera. Risken finns att man till och med får ärr i ansiktet för livet om man klämmer en finne “något som absolut inte är önskvärt av någon. Om man klämmer finnar så finns det även en stor risk att inflammationen i ansiktet sprider sig och man får mer finnar vilket helt enkelt är en effekt åt motsatt håll.

Det finns på apotek runt om i landet och på nätet olika krämer, sköljmedel och salvor som kan användas för att långsiktigt undvika utslag av finnar och acne. Det är inte säkert att man trots apotekets hjälpmedel får bort de finnar och acne som finns i ansiktet och det är då rekommenderat att man söker vård. Man märker oftast relativt snabbt om finnar behandlas bort av receptfria läkemedel men det är inte lönt att försöka i flera månader“ i så fall är det en förvärrad version av acne som bör behandlas på vårdcentral.