Vuxenacne

Finnar och acne är ofta någonting som förekommer i tonåren då puberteten blir aktuell. Vissa personer har inga finnar alls medan vissa andra har kvar sina finnar även långt efter puberteten ända till dem är 20-24 år. Ibland kan det vara så att finnar uppkommer eller håller sig kvar även upp till ännu högre åldrar så som 25 till 30 år och till och med ännu äldre än så. Om finnar håller sig så pass länge så kan detta kallas vuxenacne vilket kan bero på flera olika orsaker.

Varför får man vuxenacne?

I vissa fall så kan det vara så att man helt enkelt som person har anlag att ha finnar även upp i vuxen ålder och detta bör då behandlas precis som på vanligt vis genom att man är snäll mot sin hy i ansiktet men även genom att man använder vissa salvor från apoteket och liknande för att få bort vuxenacnen. Det kan vara så att vuxenacnen är av en annan typ av grad som kallas cystisk acne något som bör behandlas på annat sätt.Cystisk acne kan förekomma även upp i vuxen ålder och detta kan därmed kallas för vuxenacne. Cystisk acne är dock mycket mer förvärrad då finnarna är stora och hårda samt gör väldigt ont att försöka peta på eller ta bort. Man ska aldrig försöka ta bort dessa vuxenacne (som även går att ha i tonåren) på egen hand då det kan skapa mycket allvarliga infektioner i ansiktet som till och med kan leda till hjärnskador. Dessa finnar bör behandlas på sjukhus genom att kortison injekteras i det inflammerade området så att de största och värsta cystorna försvinner.

Något som styr acne och finnar är hormonerna. Hos vissa personer kan det i vuxen ålder vara så att hormonerna skapar vuxenacne som kan vara bestående en längre period. Vuxenacne som uppkommer av vissa hormoner i kroppen behandlas individuellt beroende på vad det är för typ av hormon men ofta kan det vara så att stress eller vissa läkemedel skapar hormon som helt enkelt för att vuxenacne uppkommer.