Myter om acne

Det dyker ofta upp myter om acne som verkar bestå sig ganska bra – något som inte är bra för den som går på myterna och följer dem. En av de absolut vanligaste myterna om acne man kan höra är att viss typ av mat förvärrar acne. Ofta så brukar vissa tala om att stark mat och choklad är två typer av mat som kan göra att acne förvärras eller uppkommer – detta är en myt om acne som tyvärr verkar svår att eliminera. Anledningen till att det är en myt är för att det inte finns några vetenskapliga belägg till påståendet – därmed är det inte legitimt att anta att så är fallet.

Att smink skulle göra att acne uppkom eller förvärrades är också en myt om acne som ofta cirkulerar runt – speciellt kring tjejer (ingen nyhet). Det är dock inte helt fel att säga så man får acne av smink då det ofta kan förvärras av feta krämer som ibland också är smink. Täckstift som används för att täcka fula delar av hyn kan ibland vara alldeles för feta för att inte irritera huden i ansiktet – något som kan skapa eller förvärra acne. Men att allt smink skulle ge acne är helt enkelt en myt.Vanliga myter om acne

Något annat som även är en vanlig myt om acne är att man skulle få acne eller förvärrad acne om man ofta bär en motorcykelhjälm eller andra föremål som täcker hela ansiktet. Detta kan också relateras till myten om acne som säger att ansiktshår (skägg) skulle göra att huden irriteras och acne uppstår. Alla dessa påståenden är myter om acne som troligen uppstått från personer som tror att acne enklare uppkommer bara för att ansiktet utsätts för externa påfrestningar så som gnuggande eller liknande. Det enda som egentligen kan förvärra acne är om man irriterar redan existerande finnar genom att man pillar på dem eller gör sönder dem.