Ärr efter finnar

Det kan hända att man får ärr efter finnar, finnar kan alltså ge upphov till ärrbildning i hyn. Vid svår akne uppstår ärren automatiskt när större finnar läker. Ärr kan också uppstå om man klämmer och river på finnar och blemmor. Då kan man nämligen få inflammationer som tar lång tid att läka. Rent medicinskt uppstår ärr när nya hudceller strömmar till för att läka huden. Ärr kan vara nedsänkta eller upphöjda. Båda typerna av ärr innebär dock att huden blir ojämn.

Hur man kan bli av med ärr efter finnar!

Om du har fått ärr efter finnar så hittar du här tre behandlingar.

Hudslipning
Hudslipning, eller microdermabrasion som är det egentliga namnet, kan ge mycket goda resultat när det handlar om att behandla akneärr. Hudslipning är en okomplicerad behandling. Först rengör man ansiktet. Därefter använder hudterapeuten ett munstycke för att slipa bort döda hudceller på problemområdena. Slipningen görs med hjälp av aluminiumkristaller. Hudslipning är även en bra behandling för den som lider av stora porer i ansiktet.Kemisk peeling
Kemisk peeling liknar hudslipning i och med att båda behandlingarna syftar till att ta bort det översta hudlagret. Skillnaden ligger i att man vid kemisk peeling använder fruktsyror (AHA-syror) eller TCA-syra (triklorättiksyra) i stället för mekanisk slipning. Behandlingen behöver ofta upprepas några gånger, beroende på hur skadad huden är.

Fillers
Riktigt djupa ärr och missprydande gropar i ansiktet kan behandlas med så kallade fillers. Fillers sprutas in under huden och jämnar ut ojämnheter. Den verksamma beståndsdelen i fillers är hyularonsyra. Behandlingar med fillers kombineras med fördel med andra behandlingar. Till exempel kan man börja med att göra en hudslipning och därefter genomgå en behandling med fillers.

Dessa tre metoder är bland de vanligaste när det handlar om att behandla akneärr. Det finns också andra metoder som kan användas med gott resultat. Några exempel är behandling med laser och behandling med infrarött ljus. Besök gärna en hudterapeut eller en hudläkare för att få rådgivning.