Tips mot finnar

När en finne väl har dykt upp finns det inte så mycket att göra. Man ska dock alltid försöka låta bli att klämma eller riva på finnen. När man klämmer en finne kan inflammationen nämligen spridas under huden och orsaka ännu mer problem. Dessutom kan bakterier från händerna göra läkningsprocessen mer långdragen. För att förebygga uppkomsten av finnar kan du använda dig av
ett par enkla tips mot finnar.

Enkla tips mot finnar

Rengör ansiktet två gånger per dag, morgon och kväll, med tvål och vatten. Om din hy är fri från finnar eller andra orenheter, eller om du endast har lite akne, finns det inget skäl att använda specialtvålar. En vanlig hårdtvål fungerar utmärkt. Om du vill rengöra ansiktet på djupet kan du först använda varmt vatten för att sedan skölja bort tvålen med kallvatten. Det varma vattnet öppnar
porerna och det kalla vattnet får porerna att dra ihop sig.Ett bra tips mot finnar är att undvika feta krämer och täckande make-up så långt det går. Feta krämer täpper igen porerna i ansiktet och kan ge upphov till finnar. Detsamma gäller puder som inte tillåter porerna att andas.

Sola måttligt. Det finns forskning som visar att solljus kan förebygga uppkomsten av akne. En orsak kan vara att solens strålar gör att huden bildar D-vitamin. D-vitamin kan hjälpa mot akne. För mycket solande kan dock skada huden och göra den mer känslig – något som kan leda till obalanser och, i förlängningen, aknerelaterade problem. Om man redan har akne kan det vara frestande att sola mycket för att på så sätt bli solbränd i ansiktet och därigenom dölja finnar och kvisslor. Ett måttligt solande rekommenderas, men låt det inte gå till överdrift.

Ät inte livsmedel som du vet att du får finnar av. Det går inte att generalisera och påstå att vissa livsmedel orsakar finnar, men vi är alla olika och reagerar olika på vissa livsmedel. Om du har erfarenhet av att du får finnar av viss mat så är det en god idé att försöka undvika denna.